Cum să depistați rapid anomaliile pielii

Dermatoscopia digitală, cea mai bună tehnică de control al nevilor

 

Dermatoscopia sau microscopia cu epiluminescență este o tehnică imagistică de diagnosticare care permite specialiștilor în dermatologie să observe leziunile melanocitare și alte tumori ale pielii în mod neinvaziv și mult mai precis decât alte teste dermatologice.

Noile sisteme de diagnosticare computerizate permit obținerea hărților corporale complete, pentru a detecta leziunile, a le localiza și a arhiva electronic imaginile acestora cu microscopie digitală cu epiluminiscență.

Prin această procedură, medicul dermatolog poate efectua controale în serie mult mai precise asupra pacientului și astfel depista modificări minime care sunt suspectate a deveni maligne, chiar și atunci când pacientul are un număr mare de leziuni.

Când aveți nevoie de o dermatoscopie digitală?

 

Oricine are leziuni pigmentare ale pielii poate solicita o astfel de examinare, deși monitorizarea digitală este indicată în special în cazurile pacienților cu risc crescut de a dezvolta melanom.

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea melanomului sunt:

– istoricul familial și personal de melanom

– numărul total de nevi mai mare de 50

– prezența nevi atipici

Această tehnică este, de asemenea, foarte eficientă pentru diagnosticarea leziunilor faciale, precum și pentru detectarea pigmentării unghiilor și pentru diagnosticarea nevilor congenitali.

 

Dermoscopia la pacienții cu risc de melanom

 

Specialistii in dermatologie recomanda pacientilor cu risc crescut sa efectueze o dermoscopie la fiecare 6 luni. Procedura de examinare durează cel puțin 30 de minute pentru imagistica corporală totală cu dermatoscopul digital.

Dupa analiza imaginilor care au fost obtinute in explorare se realizeaza un raport cu leziunile de risc daca exista, imaginea dermatoscopica a acestora, localizarea acestora pe harta corporala, indicarea daca sunt sau nu confirmate, si daca exereza este necesară pentru îndepărtarea leziunii.

Urmărirea digitală a hărții corporale

 

Această tehnică de diagnosticare este utilă în special pentru monitorizarea pacienților cu un număr mare de leziuni pigmentare. Constă în înregistrarea imaginilor cu hărți digitale ale suprafeței pielii pacientului, pentru a detecta apariția unor noi leziuni pigmentate în timpul controalelor sau pentru a detecta modificări ale unor elemente.

Ce beneficii prezinta dermatoscopia digitala?

 

Principalul avantaj al dermatoscopiei digitale este că reduce numărul de biopsii inutile. În multe cazuri, pacienții cu un număr mare de nevi sunt supuși la numeroase intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea leziunilor suspectate de malignitate. Prin această tehnică de diagnosticare mai precisă, sunt evitate exciziile inutile.

 

Microscopie confocală pentru a evita biopsia

 

Microscopia confocală de înaltă rezoluție și dermatoscopia digitală marchează o nouă eră în diagnosticul neinvaziv al cancerului de piele.

Este o tehnică neinvazivă care permite obținerea de imagini ale leziunilor cutanate cu o rezoluție celulară similară cu cea a unei biopsii, dar într-un mod complet nedureros și fără niciun risc pentru pacient, deoarece nu necesită îndepărtarea țesutului.

Microscopia confocala reprezinta un avans in investigarea si diagnosticarea neinvaziva a tumorilor cutanate, precum si in monitorizarea tratamentelor cutanate.

Combinația dintre microscopia confocală și dermatoscopia de înaltă rezoluție permite diagnosticarea pre-chirurgicală a melanomului, carcinomului cutanat și a altor tumori cutanate, evitând în același timp biopsia sau, dacă este necesar, selectând cel mai bun punct pentru obținerea probei.

Această tehnică permite evaluarea pacientului înainte și după terapia fotodinamică sau a tratamentului cu laser.

Sistemul este util în special în diagnosticarea imediată a leziunilor feței și a altor zone dificile, sau în cazurile de leziuni la copiilor.