Specialistii spun despre fericire ca are doua dimensiuni: una cognitiva si una afectiva. Cea cognitiva se refera la felul in care evaluam noi ca suntem fericiti, in raport cu factorii din jurul nostru.

Conform studiilor, in Romania avem printre cele mai scazute nivele ale fericirii din Europa. Printre principalele cauze responsabile de aceasta situatie se numara conditiile economice, coruptia si starea generala sociala.

Sergiu Baltatescu, sociolog, mentioneaza in special frustrarile oamenilor, pe langa conditiile economice. Acesta a spus ca in toate tarile post-comuniste situatia este la fel, oamenii fiind mai nefericiti decat in alte parti.

Sociologul a dat si sfaturi pentru gasirea fericirii, mentionand, insa, ca de multe ori aceasta ne gaseste pe noi. “Sunt multi factori externi implicati aici. Daca avem conditii bune de viata si de munca, de învatat, relatii placute samd, depinde în ce stadiu al ciclului de viata suntem, fericirea ne inunda. De asta in tarile cu nivel de viata mai ridicat oamenii sunt mai fericiti, si nu numai pentru ca au mai multi bani in buzunar, ci si pentru ca sunt conditii economice mai bune, coeziune sociala, infrastructura este mai buna, serviciile, in general – cele medicale, educationale etc, sunt mai bune, chiar in localitatea in care domiciliaza”, spune Sergiu Baltatescu.

In Romania, cei care au o pozitie inalta in societate sunt mai fericiti. Astfel, crescand nivelul de educatie al oamenilor, putem creste si nivelul de fericire al acestora. Nu in ultimul rand, fericirea tine si de inteligenta fiecaruia, de capacitatea acestuia de a se adapta la conditiile de viata pe care le are. Sentimentul ca esti util joaca un rol important, alaturi de cultivarea relatiilor sociale.

“Romania este o ţara atipica. Studiile sociologice arata ca noi avem printre cei mai fericiti copii, dar printre cei mai nefericiti adulti. Prin urmare, poate ca asta ar trebui sa ne dea mult mai mult de gandit la nivel social”, a mai precizat sociologul.